Taktik

På denne side vil jeg give et par tips til, hvorledes man kan gribe det taktiske aspekt an. Jeg vil lægge vægt på dine stærke sider og hvordan du bedst får dem udnyttet.

Det første du skal gøre er at sætte dig ned og finde ud af, hvad er dine styrker, og hvad er dine svagheder. Dette kan du eventuelt gøre sammen med din træner eller holdkammerater. Det er vigtigt, at du får det gjort inden du kommer i kamp, da det vil være for sent under selve kampen. Herefter skal du forsøge at analysere dig frem til både dine egne styrker og svagheder men også din modstanders styrker og svagheder. Herefter kan du lægge den helt rigtige taktik. Det er jo meget vigtigt at man ud fra sine egne styrker forsøger at få spillet til at foregå således at egne styrker kommer til. Eksempelvis hvis man har sine styrker i at spille baghånd, så skal man jo meget gerne se om man ikke kan få spille til hovedsagligt at foregå på baghåndsdiagonalen. Dette vil en spiller med en god forhånd og knap så god baghånd naturligvis ikke. Det er derfor af afgørende betydning at man inden kampen skal i gang netop har lagt en plan for hvorledes man vil forsøge at få lagt spillet an til netop ens styrker, og gerne hen  imod sin modstanders svagheder.
 
Lad mig give et eksempel:


Spiller A har en rigtig god forhånd, men en knap så godt baghånd. Spiller B har det lige modsat en god baghånd men en knap så god forhånd. Spiller A´s taktik vil være at få bolden til at gå fra hans forhånd til spiller B´s forhånd og for Spiller B er taktikken lige omvendt.
Hvordan kan spiller B for spillet lagt over på hans præmisser, jo ser du, han have flere forskellige taktikker i forhold til dette. Eksempelvis kan han spille bolden dybt ud i forhåndshjørnet, når spiller A er trukket over mod baghåndshjørnet for at dække hele bordet med forhånd. På den måde åbner spiller A op for sin baghånd i det næste slag, og duellen vil nu foregå på spiller B´s præmisser. Når spiller A for justeret til dette og trækker længere over for at dække forhåndshjørnet, så åbner han mere for sin baghånd.

Dette eksempel skulle gerne give dig en ide om hvorledes man rent faktisk ud fra forskellige taktiske elementer kan "udtænke" sin modstander.

Er det noget man kan træne i det daglige, ja naturligvis er svært at analysere sine kommende modstandere til den daglige træning, men man kan jo forsøge sig an mod de daglige træningspartnere man har. Her kan man jo også få feed-back fra disse om den tankegang man har i forhold til deres styrker og svagheder er den rigtige. Dette vil naturligvis komme en til gode når man står over for en ny modstander, som man skal forsøge at analysere på meget kort tid. Derfor er det jo naturlig også en proces, som man i sin bordtenniskarriere bliver bedre og bedre til med årene. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar